Došašće ili Došašće?

Došašće ili Došašće?

Došašće je kršćansko razdoblje koje traje četiri tjedna prije Božića, a kojim se obilježava iščekivanje dolaska Isusa Krista. Ovo vrijeme se smatra pripremom za Božić te se obilježava molitvom, postom i razmišljanjem o vjeri i duhovnosti.Dvojbe u pisanju između velikog i malog početnog slova su česte u hrvatskom jeziku, pa tako i u slučaju riječi došašće.

Pravilno se piše malim početnim slovom, odnosno došašće, došašća, došašću, došašćem i slično.Također, postoje i dvojbe u pisanju glasova /č/ i /ć/ u riječi došašće. Pravilno je pisati s glasom /ć/, odnosno došašće, a ne došašče.

Ovo vrijeme je važno za kršćane jer se u njemu potiče molitva, suzdržavanje od raznih stvari i posvećivanje vremena duhovnosti. Mnogi vjernici tijekom došašća sudjeluju u adventskim duhovnim vježbama i pripremama za Božić.Uz razne vjerske običaje, došašće se također obilježava i u svjetovnom dijelu života, poput ukrašavanja domova i gradskih trgova adventskim vijencima, organiziranja božićnih sajmova i koncerata te kupovanja poklona za najmilije.

Ukratko, došašće je vrijeme iščekivanja dolaska Isusa Krista te se provodi kroz molitvu, post i duhovne aktivnosti. Važno je razlikovati pravilno pisanje riječi došašće, odnosno s malim početnim slovom i glasom /ć/. Mnogi vjernici u ovom periodu sudjeluju u adventskim pripremama za Božić, dok se u svjetovnom dijelu života obilježava kroz razne božićne običaje i tradicije.