Etičan ili etićan?

Etičan ili etićan?

Etičnost je pojam koji se često koristi u suvremenom društvu. Ona se odnosi na moralne principe i vrijednosti koje se primjenjuju u različitim područjima života, uključujući posao, politiku, obrazovanje, medicinu i druge. Etičan pristup pretpostavlja poštivanje tih principa i vrijednosti u svakodnevnom životu.Međutim, često se javlja dvojba oko pravilnog pisanja riječi "etičan". Neki pišu "etićan", dok drugi pišu "etičan".

Ispravno je pisati "etičan", a ne "etićan". Razlika između ove dvije riječi leži u različitim glasovima - "č" i "ć".Dvojba u pisanju između glasova "č" i "ć" nije rijetka u hrvatskom jeziku. Događa se da se ovi glasovi pogrešno koriste u pisanju, što može dovesti do zabune i pogrešnog razumijevanja teksta. Stoga je važno pridržavati se pravilnog pisanja, posebno kada je riječ o stručnim tekstovima.Etičnost je važna u svim aspektima života, a posebno u poslovanju.

Etično poslovanje podrazumijeva poštivanje moralnih i etičkih principa u svakoj poslovnoj odluci. To uključuje poštivanje zakona, pravednost, poštenje i odgovornost prema svim dionicima uključenim u poslovanje - kupcima, dobavljačima, zaposlenicima i društvu u cjelini.Etičnost nije samo poželjna, već je i neophodna za dugoročni uspjeh poslovanja. Dugoročni uspjeh poslovanja ovisi o povjerenju koje poslovni subjekt stvara među svojim klijentima i poslovnim partnerima. Poslovni subjekti koji posluju neetično često se suočavaju s gubitkom povjerenja, što može dovesti do gubitka klijenata i poslovnih prilika.Stoga je važno da se poslovni subjekti pridržavaju etičkih načela u svom poslovanju.

To podrazumijeva usvajanje etičkih kodeksa i politika koje će osigurati poštivanje moralnih i etičkih principa u svakodnevnom poslovanju. Također je važno osigurati da zaposlenici budu educirani o etičkim načelima i praksama te da budu sposobni prepoznati i riješiti etička pitanja u svom radnom okruženju.Ukratko, etičnost je važna u svim aspektima života, a posebno u poslovanju. Ispravno pisanje riječi "etičan" je važno kako bi se izbjegle dvojbe i pogrešno razumijevanje teksta. Poslovni subjekti bi trebali usvojiti etičke kodekse i politike te educirati svoje zaposlenike o etičkim načelima kako bi osigurali uspješno i etično poslovanje.