Europski ili europski?

Europski ili europski?

U hrvatskom jeziku pisanje velikog i malog početnog slova predstavlja čest izazov. Primjenjuju se različita pravila ovisno o kontekstu u kojem se riječ ili izraz nalazi. Iako su neka pravila poznata i uobičajena, poput pisanja velikog početnog slova na početku rečenice ili kod vlastitih imena i prezimena, postoje i manje poznata pravila koja se primjenjuju u određenim situacijama.Jedna od čestih dvojbi kod pisanja velikog i malog početnog slova odnosi se na pridjeve koji opisuju pripadnost nekoj organizaciji, udruzi ili stranci.

U takvim slučajevima, kolokvijalni nazivi pišu se malim početnim slovom, dok se imena stanovnika neke zemlje ili pripadnika nekog naroda pišu velikim početnim slovom. Primjerice, malim početnim slovom pišu se riječi poput hajdukovac ili dinamovac, dok se Hrvat, Hrvatica i Hrvatska pišu velikim početnim slovom. Slično tome, pridjev hrvatski piše se malim početnim slovom, osim ako je dio nekog naziva.U ovom tekstu fokus je na pitanju kako se piše pridjev koji se odnosi na Europu – je li ispravno pisati europski ili Europski.

Pravilo koje vrijedi za ovaj pridjev kaže da se pridjevi koji završavaju na -ski, -ški ili -čki pišu malim početnim slovom. Tako je ispravno pisati europski, japanski, azijski, hrvatski i slično. Ova pravila primjenjuju se u rečenicama poput "Ta se stranka zalagala za europske vrijednosti" ili "U europskim zemljama živjelo se dobro".Međutim, važno je napomenuti da postoje iznimke kada se pridjev piše velikim početnim slovom.

To se odnosi na slučajeve kada je pridjev dio nekog naziva, poput Europske unije, Hrvatske demokratske zajednice ili Hrvatskog nogometnog saveza. U ovim slučajevima, nazivi se pišu velikim početnim slovom, dok se pridjevi koji ih opisuju pišu malim početnim slovom.U konačnici, zaključak je da se u hrvatskom standardnom jeziku pravilno piše europski, japanski, azijski i slično malim početnim slovom. Velikim početnim slovom pišu se samo nazivi zajednica ili organizacija, dok se pridjevi koji ih opisuju pišu malim početnim slovom. Važno je poznavati ta pravila kako bi se pravilno pisale riječi i izrazi u različitim kontekstima i situacijama.