Glatkoća ili glatkoča?

Glatkoća ili glatkoča?

Kada se radi o pisanju riječi koja označava svojstvo onoga što je glatko, često se može javiti nedoumica oko pravilnog pisanja. Radi se o imenici koja nastaje od pridjeva gladak, glatka ili glatko, te nastavka -oća, koji se često koristi u tvorbi imenica.Dakle, pravilno je pisati glatkoća, što znači da se ostali oblici ove riječi pišu s istim nastavkom: glatkoći, glatkoćom, glatkoće i sl. Ova riječ se često koristi u opisivanju različitih površina, kao što su npr.

koža, tkanina, staklo, metal i sl. Glatkoća može biti fizičko svojstvo, ali i estetsko – često se koristi u opisu ljepote i elegancije.Iako je glatkoća pravilno pisanje ove riječi, često se može vidjeti i drugi oblik – glatkoča. Međutim, ovo nije ispravno pisanje, budući da se u hrvatskom jeziku ne koristi nastavak -ča u tvorbi imenica.Još neke uobičajene imenice koje se tvore od pridjeva i nastavka -oća su npr.

suhoća, sljepoća, bedastoća i sl. Sve ove riječi označavaju karakteristiku ili svojstvo nečega, a često se koriste u različitim kontekstima. Također, mogu se koristiti i u metaforičkom smislu, kada se želi opisati nečija osobnost ili ponašanje.Ukratko, pravilno pisanje ove riječi je glatkoća, a ne glatkoča kako se često može čuti ili vidjeti.

Ova riječ označava svojstvo onoga što je glatko, i često se koristi u opisu različitih površina, kao i u estetskom opisu. Nastavak -oća se često koristi u tvorbi imenica, a neke druge uobičajene riječi nastale na ovaj način su npr. suhoća, sljepoća, bedastoća i sl.