Gđa. ili gđa?

Gđa. ili gđa?

U hrvatskom standardnom jeziku važno je poznavati pravila pisanja kratica, posebice za riječi koje se često upotrebljavaju poput gospođa. Mnogi se pitaju kako pravilno pisati kraticu za gospođu, odnosno je li ispravno pisati gđa. ili gđa? Odgovor je jednostavan – pravilno se piše samo oblik bez točke: gđa!Kratica gđa. označava riječ gospođa, a kao takva koristi se ispred imena i prezimena žena.

Primjerice, kada želimo napisati "Poslao sam poruku gđi Mariji", koristimo kraticu gđa. i ime žene kojoj je poruka namijenjena. Također, koristimo ju i kada želimo predstaviti nekoga, npr. "To je gđa Vesna, naša draga susjeda koja se odselila u Koprivnicu."Kratica za imenicu gospođica glasi gđica, a poput kratice gđa, ne piše se s točkom.

Međutim, deklinira se po padežima, što znači da se mijenja ovisno o tome u kojem se padežu nalazi. Primjerice, deklinacija kratica gđica glasi: gđe, gđice, gđi, gđici, gđom, gđicom.Za imenicu gospodin, kratice su g. ili gosp., koje se pišu s točkom i ne dekliniraju se.

Primjerice, "Gospodin Ivanović upravo je došao u ured."U zaključku, treba imati na umu da je važno poznavati pravila pisanja kratica, posebice kada je riječ o čestim imenicama kao što su gospođa i gospodin. Kratice gđa. i gđica se ne koriste, već se ispravno piše samo oblik bez točke – gđa. Kratica gđica deklinira se po padežima, dok se kratice za imenicu gospodin pišu s točkom i ne dekliniraju se.