Kakaoa ili kakaa?

Kakaoa ili kakaa?

Ovo je pitanje koje se često postavlja kada se piše o ovoj popularnoj namirnici. Kao što smo već spomenuli, riječ je o imenici muškog roda koja označava prašak od ploda kakaovca. Ovaj se prašak najčešće koristi u pripremanju čokolade, slastica i kolača, ali se također može koristiti i za pripremu slatkog napitka.Kada govorimo o deklinaciji ili sklonidbi ove riječi, ispravno je pisati: kakao, kakaa, kakau, kakaom, kakaima.

Dakle, genitiv jednine imenice kakao piše se kao kakaa. Iako se u uporabi može naići na oba načina pisanja, samo je jedan od njih točan i pravilan u hrvatskom standardnom jeziku.Primjeri upotrebe ove riječi mogu biti različiti. Na primjer, možete reći da ste morali otići u trgovinu jer niste imali dovoljno kakaa za pripremu kolača.

Možete opisati tortu koju ste napravili od mnogo lješnjaka, jaja, marmelade, brašna i kakaa. Možda volite jak i intenzivan čokoladni okus koji kakao daje vašim kolačima. Možda ste se iznenadili kada je vaša mama izvukla neko pakiranje kakaa iz ormara.

Možda ste saznali da je netko alergičan na kakao i zato niste mogli jesti tortu koja je bila pripremljena s ovim sastojkom. Ili možda ste se jednostavno pitali ima li još kakaa u kući ili ste već sve potrošili.U svakom slučaju, važno je znati kako se pravilno piše genitiv jednine imenice kakao u hrvatskom standardnom jeziku. Dakle, pravilno je pisati kakaa. Sada kada znate točan način pisanja ove riječi, možete se bezbrižno posvetiti pripremi vaših omiljenih slastica koje sadrže ovaj ukusni sastojak.