Katolički ili katolićki?

Katolički ili katolićki?

Riječ katolički potječe od latinske riječi catholicus, što znači opći ili sveobuhvatan. U hrvatskom jeziku, katolički se najčešće koristi kao pridjev koji se odnosi na katolike i katolicizam. Primjerice, možemo reći da je nešto katolički obred ili katolička crkva.

Također, katolički se može koristiti i kao prilog koji označava način na koji se nešto radi ili na koji se nešto odvija u katoličkoj vjeri. Primjerice, možemo reći da je nešto katolički uređeno ili katolički organizirano.No, mnogi se pitaju kako se točno piše ova riječ. Naime, u hrvatskom jeziku postoje dva glasa koja zvuče slično, ali se razlikuju u pisanju: č i ć. Dvojbe u pisanju između ova dva glasa su veoma česte, pa tako i u slučaju riječi katolički.

Međutim, pravilno se piše katolički, s glasom č.Ova riječ je naglašena kratkosilaznim naglaskom, što znači da se naglasak nalazi na drugom slogu. Također, ova riječ se može koristiti u različitim oblicima, ovisno o padežu i broju. Na primjer, ako želimo reći da nešto pripada katoličkoj crkvi, koristimo oblik katolički u genitivu jednine: katoličkog.

Ako želimo reći da se nešto odvija na katolički način, koristimo oblik katolički u instrumentalu jednine: katoličkim.Ukratko, riječ katolički se odnosi na katolike i katolicizam te se koristi kao pridjev i prilog. Pravilno se piše s glasom č i naglašena je kratkosilaznim naglaskom. Ova riječ se može koristiti u različitim oblicima, ovisno o padežu i broju. Stoga, sada kada znamo kako se točno piše ova riječ, možemo je koristiti u svakodnevnom govoru i pisanju bez ikakvih dvojbi.