Keljom ili keljem?

Keljom ili keljem?

Ovo je pitanje koje često muči ljude koji se bave pisanjem na hrvatskom jeziku. No, odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Radi se o pravilnom pisanju instrumentala imenice muškog roda kelj.Kada se u jednosložnim ili dvosložnim imenicama muškog roda u instrumentalu jednine ispred palatala (č, ć, j, lj, nj, š, ž) nalazi e, nastavak u instrumentalu je -om: keljom, Bečom, padežom, crtežom.

Ako osnova završava na palatal, nadodaje se -em, primjerice mačem, mužem, konjem.Imenica kelj je muškog roda, a pravilna deklinacija je: N kelj G kelja D kelju A kelj V kelj L kelju I keljom. Dakle, pravilno je pisati keljom.Primjeri u kojima se koristi riječ kelj su: Njegov omiljeni ručak bili su faširanci s keljom. Nije volio ništa jesti s keljom tako da je mama kelj dodavala u hranu gdje ga nije mogao prepoznati.

Pojeo je meso s keljom tako da nije ostalo mjesta za desert. Kad je vidio da majka pravi juhu s keljom izletio je iz kuće kao raketa. Najviše je volio bakino varivo s keljom, pojeo bi čak tri tanjura toga.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše instrumental jednine imenice muškog roda kelj - keljom.

Ispred palatala lj nalazi se samoglasnik e te je zbog toga nastavak -om (a ne -em). Tako se pravilno piše i instrumental imenice crtež - crtežom, padež - padežom, i drugi. Stoga, nema više dvojbe, pravilno se piše keljom!.