Kič ili kić?

Kič ili kić?

Ovo je pitanje koje često muči govornike hrvatskog jezika. Razlika između glasova /č/ i /ć/ nije uvijek očita, a neki govornici imaju posebno teškoća u razlikovanju ova dva glasa. Ipak, u hrvatskom standardnom jeziku ispravno se piše kič, kiča, kiču, kičem, kičevi, kičevima, kičast, kičeraj, kičasto, kičerica i dr.Kič je riječ koja dolazi iz njemačkog jezika (Kitsch) i označava djelo koje nema umjetničke vrijednosti, a smatra se popularnim i pripisuje se lošem ukusu.

Primjeri kiča mogu biti različiti, od kičastih ukrasa u domu do kičastih suvenira koje turisti kupuju. Iako se kič često smatra lošim ukusom, ipak postoji veliki broj ljudi koji uživaju u kiču i smatraju ga privlačnim.Kada govorimo o kiču, često se spominju i drugi pojmovi poput kičeraja ili kičerice. Kičeraj je riječ koja se koristi za opisivanje mjesta ili situacija koje su pretjerano ukrašene i kičaste.

Primjeri kičeraja mogu biti različiti, od restorana koji su ukrašeni pretjerano do domova koji su prepuni kičastih detalja. Kičerica pak označava nekoga tko voli kič i često ga koristi u svom životu.Iako se kič često smatra lošim ukusom, važno je napomenuti da je ukus vrlo subjektivan pojam. Ono što je jednom osobi kič, drugoj osobi može biti privlačno.

Stoga, nije uvijek lako razlikovati što je kič, a što nije. Ipak, u hrvatskom standardnom jeziku ispravno se piše kič, bez korištenja slova ć.U zaključku, kič je riječ koja označava djelo koje nema umjetničke vrijednosti i smatra se popularnim i pripisuje se lošem ukusu. Iako se kič često smatra lošim ukusom, važno je napomenuti da je ukus vrlo subjektivan pojam. U hrvatskom standardnom jeziku ispravno se piše kič, kiča, kiču, kičem, kičevi, kičevima, kičast, kičeraj, kičasto, kičerica i dr.