Ličiti ili lićiti?

Ličiti ili lićiti?

Dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ nije rijetka u hrvatskom jeziku. Mnogi govornici imaju poteškoća u razlikovanju ova dva glasa, što dovodi do pogrešnog pisanja riječi. Primjeri takvih grešaka su kuča umjesto kuća, vruče umjesto vruće, prića umjesto priča i slično.

Jedna od riječi koja izaziva dvojbu u pisanju je glagol ličiti. Ovaj glagol označava bojenje ili nanošenje boje, a dolazi od praslavenske riječi likъ. Pogrešno je koristiti ovaj glagol u značenju "sličiti", što se često događa.

Točno je reći "sličiš svome ocu", a ne "ličiš na svog oca".U hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol ličiti s glasom /č/: ličim, ličiš, ličimo, ličite, ličili, ličila, ličilo, ličenje i slično. Primjeri upotrebe ovog glagola su "oličili smo stan i sad izgleda bolje nego ikad", "ličimo našu spavaću sobu i još nismo sigurni želimo li sve zidove iste boje" ili "ličenje je trajalo satima, ali su rezultati bili očaravajući".

Važno je naučiti razlikovati glasove /č/ i /ć/ kako bi se izbjegle greške u pisanju. To se može postići vježbom i slušanjem pažljivo izgovorenih riječi. Također, treba imati na umu da postoje regionalne razlike u izgovoru ovih glasova, što može dodatno otežati njihovo razlikovanje. No, s pravilnom vježbom i pažnjom, moguće je svladati ovu dvojbu u pisanju.