Ljepotica ili lijepotica?

Ljepotica ili lijepotica?

To je pitanje koje mnogi govornici hrvatskog jezika postavljaju sebi kada se susretnu s ovom riječju. Iako pravila postoje, često se događa da se ljudi zbune i ne znaju koja je varijanta pravilna.U hrvatskom jeziku postoje dvije glasovne skupine koje mogu predstavljati poteškoću u pisanju - /ije/ i /je/.

U pravilu, ako je izgovor sloga dug, piše se glasovna skupina /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše ako je izgovor sloga kratak. Međutim, postoje i iznimke, poput riječi 'rječnik', koja se piše s glasovnom skupinom /je/, iako se izgovara dugim slogom.Kod riječi 'ljepotica', pravilno se piše s glasovnom skupinom /e/, jer je izgovor sloga kratak.

Ljepotica je imenica ženskog roda koja označava izrazito lijepu ženu. Ova riječ se naglašava kratkouzlaznim naglaskom, a pravilno se piše ljepotica, ljepotice, ljepoticom, ljepotici...Primjeri upotrebe ove riječi su brojni. Neki je koriste kako bi opisali ljepotu neke žene, dok drugi naglašavaju da prava ljepota dolazi iznutra.

Na društvenim mrežama možemo vidjeti mnoge ljepotice koje se predstavljaju svojim izgledom, no istinskih ljepotica ima mnogo više koje se ne ističu samo svojim izgledom, već i svojim karakterom i duhom.U zaključku, pravilno se piše ljepotica, a ne lijepotica. Važno je poznavati pravila pisanja glasovnih skupina kako bi se izbjegle greške u pisanju, no ponekad postoje i iznimke koje treba poznavati. Ljepotica je riječ koja se koristi za opisivanje izrazito lijepe žene, no istinska ljepota dolazi iznutra i ne može se mjeriti samo fizičkim izgledom.