Mafin ili muffin?

Mafin ili muffin?

Mafin ili muffin - pitanje je koje se često postavlja kad je riječ o popularnom kolaču koji se često nalazi na stolovima diljem svijeta. Iako se radi o istom kolaču, različiti nazivi mogu zbuniti ljude i izazvati dvojbu koja je pravilna verzija.Mafin ili muffin, ova dva naziva su nastala iz engleskog jezika. Riječ muffin ima svoje korijene u srednjem engleskom jeziku i označavao je kolač koji se peče na žaru.

S druge strane, riječ mafin dolazi iz američkog engleskog jezika i označava kolač koji se peče u kalupima za mafine.U Hrvatskoj, mafin je postao vrlo popularan u posljednje vrijeme i često se nalazi na stolovima na raznim proslavama i događajima. Iako u Hrvatskoj ovo nije tradicionalni kolač, ljudi su ga prihvatili i uvrstili u svoju kulinarsku ponudu.Kad se radi o pravilnom pisanju, treba imati na umu da se radi o egzotizmu, što znači da se riječ treba prilagoditi hrvatskom jeziku.

Stoga je pravilno pisati mafin, mafina, mafinu, mafini... Ovo pravilo vrijedi i za druge egzotizme poput sušija, makarona, flamenka, sangrije i drugih.Mafin je jednostavan za pripremu i može se napraviti u mnogim varijantama. Osim klasičnog mafina s čokoladom, postoje i razne varijante s voćem, orašastim plodovima, začinima i drugim sastojcima.

Mafin je savršen za doručak, međuobrok ili desert, a može se poslužiti uz kavu, čaj ili mlijeko.Ukratko, mafin ili muffin - radi se o istom kolaču, ali različiti nazivi mogu zbuniti ljude. U hrvatskom jeziku, pravilno se piše mafin, a riječ dolazi iz engleskog jezika. Mafin je postao vrlo popularan u Hrvatskoj i može se pripremiti u mnogim varijantama. Ovo je jednostavan kolač koji se može poslužiti kao doručak, međuobrok ili desert.