Mješavina ili miješavina?

Mješavina ili miješavina?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ predstavlja poteškoću mnogim govornicima hrvatskog jezika. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, piše se /ije/, a ako je izgovor kratak, piše se /je/. Međutim, postoje iznimke poput riječi 'rječnik', koju većina stanovnika izgovara dugo, ali se pravilno piše s /je/.

Kod nekih riječi, govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/. Primjeri su 'bljesak', 'cvjetnjak', 'smješko' i 'snježni'.Kod nekih primjera, razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi.

Primjer je riječ 'slijedeći', koja je glagolski prilog, dok je 'sljedeći' pridjev u značenju koji je na redu.Imenica 'mješavina' dolazi od glagola 'miješati', koji ima dugouzlazni naglasak. Međutim, imenica 'mješavina' ima kratkouzlazni naglasak na prvom slogu, stoga se pravilno piše s /je/.

Primjeri upotrebe ove riječi su: "To je bila mješavina začina koju moj želudac nije mogao podnijeti", "Napravila je neku čudesnu mješavinu i natjerala me da to popijem", "Pila je neku mješavinu čajeva i tvrdila da joj pomaže" i "Pravila je kruh od neke mješavine više vrsta brašna".U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda 'mješavina', 'mješavine', 'mješavini', 'mješavinom', 'mješavinama'. Potrebno je pažljivo pratiti pravila pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/ kako bi se izbjegle greške u pisanju i razumijevanju značenja riječi.