Mužem ili mužom?

Mužem ili mužom?

Kada se piše o mužu ili mužu, zapravo se radi o pravilnom pisanju instrumentala jednine imenice muž u hrvatskom jeziku. Instrumental je jedan od šest padeža u hrvatskom jeziku, a koristi se za označavanje sredstva, pomoćnih sredstava i načina izvođenja radnje.Kod instrumentala imenice, neke imaju nastavak -om (kao što su psom, s Markom, s dječakom, mačkom), dok neke imaju nastavak -em (kao što su ponijem, tušem).

U ovom slučaju, dvojbeno je treba li koristiti nastavak -om ili -em kod imenice muž.Ispravna sklonidba imenice muž u instrumentalu jednine glasi: N muž, G muža, D mužu, A muža, V mužu, L mužu, I mužem. Ovo znači da je pravilno pisati mužem, a ne mužom.

Primjeri u kojima se koristi instrumentali jednine imenice muž su mnogobrojni. Na primjer, možete reći "Sa svojim mužem volim provoditi svaki trenutak slobodnog vremena" ili "Otišla sam do trgovine s mužem i vratila se bez muža".U zaključku, važno je poznavati pravilno pisanje instrumentala jednine imenice muž.

Pravilno se piše mužem, a ne mužom. Također, pravilan instrumental množine glasi muževima. Stoga, ako želite biti sigurni da pišete ispravno, koristite sklonidbu koja je propisana gramatičkim pravilima hrvatskog jezika.