Mužjak ili mužijak?

Mužjak ili mužijak?

Ovo je pitanje koje se često postavlja kada se govori o životinjama muškog spola. Iako se oba oblika mogu čuti u svakodnevnom govoru, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati mužjak.Riječ mužjak dolazi od praslavenskog oblika mǫžь i naglašena je kratkosilaznim naglaskom. Imenica mužjak često se pojavljuje u kombinaciji s alfa, što je prvo slovo grčkog alfabeta.

U tvorbi riječi na poljima matematike, fizike, ekonomije, kemije, matematike, astronomije i dr., pravilno je pisati tvorenice s alfa sa spojnicom - alfa-mužjak.U složenicama sklanja se samo druga sastavnica složenice. Primjeri upotrebe mužjaka u rečenicama su različiti. Pokušali su spariti ženku i mužjaka koji si odgovaraju po osobinama, ali životinje nisu na to pristale.

Sve su se žene okrenule kad je ulicom prošao visoki, zgodni i lijepo odjeveni tip, pravi alfa-mužjak. Vidjeli su u divljini borbu dvaju mužjaka koji su pokušavali osvojiti istu ženku, a to ih je podsjetilo na neke događaje iz njihovog života. Mužjaci te vrste ženke pokušavaju impresionirati svojom ljepotom i gracioznim pokretima.

Mužjak se nije obazirao na ženku koja je štitila svoje mlade.U zaključku, mužjak je pravilan oblik koji se koristi u hrvatskom standardnom jeziku za označavanje životinje muškog spola. Ovaj oblik riječi se često pojavljuje u složenicama s alfa, a sklanja se samo druga sastavnica složenice. Bez obzira na to kako se piše, mužjak je bitna riječ koja se koristi u opisu i razumijevanju životinjskog svijeta.