Riječni ili rijećni?

Riječni ili rijećni?

Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su vrlo česte u hrvatskom jeziku. To se posebno odnosi na pridjeve, kao što je slučaj s riječnim ili rijećnim. Kako bismo točno odgovorili na pitanje kako se pravilno piše, trebamo se osvrnuti na gramatička pravila i prethodne primjere.Riječni je pridjev koji označava nešto što pripada rijeci, odnosi se na rijeku ili je sačinjava.

Primjerice, možemo reći "riječni tok" ili "riječni otok". Ovaj pridjev naglašen je dugosilaznim naglaskom, što znači da se naglasak nalazi na posljednjem slogu. Stoga je pravilno pisati riječni, riječnog, riječnom, riječni, riječnim.S druge strane, rijećni nije ispravna varijanta ovog pridjeva.

U hrvatskom jeziku, slovo "ć" označava mekšu i svjetliju verziju glasa "č". Kada bi se pridjev pisao s "ć", naglasak bi se morao nalaziti na prvom slogu (ri-jeć-ni), jer bi u suprotnom došlo do promjene značenja - "riječni" bi postao "riječnik". Dakle, ispravno je pisati riječni, a ne rijećni.Osim što su dvojbe u pisanju čest problem u hrvatskom jeziku, također su i izazov za učenike koji uče hrvatski kao drugi jezik.

Stoga je važno naglasiti da se ova dvojba rješava jednostavno - provjerom gramatičkih pravila i konzultacijom s jezičnim stručnjakom ako postoji sumnja.U zaključku, pravilno je pisati riječni, a ne rijećni. Ovaj pridjev označava nešto što pripada ili se odnosi na rijeku, a naglasak je na posljednjem slogu. Kako bismo izbjegli greške u pisanju, važno je provjeriti gramatička pravila i savjetovati se s jezičnim stručnjakom kada postoji sumnja.