Riješavati ili rješavati?

Riješavati ili rješavati?

U hrvatskom jeziku postoji mnogo dvojbi oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/. Za neke govornike, pisanje ovih riječi predstavlja veliku poteškoću.

U pravilu, ako je slog dug, treba pisati /ije/, dok se skupina /je/ piše ako je slog kratak. Međutim, postoje i mnoge iznimke, poput riječi rječnik, koju većina ljudi izgovara s dugim slogom, ali se pravilno piše s /je/.Kod nekih riječi, razlika u slogu /ije/ ili /je/ može čak značiti i razliku u značenju. Primjer za to su riječi slijedeći i sljedeći, koje su glagolski prilog i pridjev s različitim značenjima.

Riječ rješavati je glagol koji znači donijeti odluku, odrediti ishod nečega ili doći do odgovora. Ovaj glagol dolazi od praslavenskog rěšiti.Primjeri kako bi se riječ rješavati pravilno pisala u rečenicama su: Morali smo rješavati tekuće probleme pa nismo imali vremena.

Odlučila je rješavati sve greške koje je davno napravila. Otišli su rješavati neriješene obiteljske odnose, ali bez uspjeha. Rješavati testove moraš svaki dan pa ćeš tako položiti državnu maturu. Morali smo rješavati ispitne zadatke, a za svaki smo imali samo deset minuta.U zaključku, pravilno je pisati u hrvatskom standardnom jeziku: rješavati, rješavam, rješavaš, rješava, rješavao, rješavali, rješavale… Potrebno je obratiti pažnju na iznimke i koristiti pravu skupinu glasova u skladu s pravilima hrvatskog jezika.