Riješiti ili rješiti?

Riješiti ili rješiti?

Kada govorimo o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/, mnogi govornici hrvatskog jezika imaju svoje stavove i pristupe. Dok neki tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide lako, za druge to predstavlja veliku poteškoću.

U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, kao u primjerima: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. S druge strane, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Međutim, postoje i iznimke od ovih pravila. Na primjer, riječ "rječnik" se većinom izgovara kao da je slog dugačak, ali pravilno se piše s /je/: rječnik.

Kod nekih riječi, postoji razlika u izgovoru, ali se pišu s glasovnom skupinom /je/, kao u primjerima: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni. Također, postoje primjeri poput blagdana Tijelova, koji se iz tradicijskih razloga pišu s dugim slogom /ije/.Važno je napomenuti da kod nekih riječi razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju.

Na primjer, kod riječi "slijedeći" (glagolski prilog, glagol slijediti) i "sljedeći" (pridjev u značenju koji je na redu).Imenica "rješenje" potječe od praslavenskog oblika "rěšiti", dok se glagol pravilno piše kao "riješiti". Također, imenica se ispravno piše kao "rješenje". Dakle, pravilno je pisati: riješim, riješio, riješila, riješen, riješile, riješili... Važno je poznavati ova pravila pisanja kako bi se izbjegle greške u pisanju riječi i kako bi se osigurala jasnoća u komunikaciji.