Romantičar ili romantićar?

Romantičar ili romantićar?

Ovo je pitanje koje mnoge ljude muči prilikom pisanja. Razlog tome leži u činjenici da u hrvatskom jeziku postoji veliki broj glasova koji su veoma slični, a razlikuju se po tome da li se pišu sa slovom č ili ć.

Međutim, kada je u pitanju ova konkretna riječ, pravilno je pisati romantičar.Romantičar je imenica muškog roda koja označava umjetnika koji stvara u duhu romantizma ili osobu koja se odlikuje romantičnim stavovima i osjećajima. Romantizam je umjetnički pokret koji je nastao u 18. i 19.

stoljeću, a karakteriziraju ga slobodniji izražajni oblici, naglasak na osjećajima i prirodi, te naglašena individualnost umjetnika. Romantičari su svoje umjetničko djelovanje temeljili na ovim principima, te su ostavili veliki trag u umjetnosti.Međutim, pored umjetnika koji su stvarali u duhu romantizma, postoje i ljudi koji se odlikuju romantičnim stavovima i osjećajima u svakodnevnom životu.

Ove osobe često vole ljubavne romane i filmove, romantiku i sve što ide uz nju. Takve osobe često se nazivaju romantičarima, iako ova riječ može imati i širi značaj.Dakle, pravilno se piše romantičar, a ne romantićar. Ova riječ je dio bogate hrvatske jezične baštine i ima važno mjesto u različitim područjima umjetnosti i kulture. Bez obzira na to da li ste umjetnik koji stvara u duhu romantizma ili osoba koja se odlikuje romantičnim stavovima, romantičar je riječ koju svatko može razumjeti i koja ima svoje mjesto u našem jeziku i našim životima.