S nikim ili ni s kim?

S nikim ili ni s kim?

Pisanje riječi može biti poprilično zbunjujuće, pogotovo kad se radi o spojenim ili nespojenim riječima. Jedna od takvih riječi je i "s nikim" ili "ni s kim". No, kako pišemo ovu riječ?U hrvatskom jeziku postoje tri načina pisanja riječi: nesastavljeno, sastavljeno i polusloženice.

Nesastavljeno pisanje riječi znači da se riječi pišu odvojeno, s bjelinom između. Primjeri takvih riječi su "ne radi", "ne želi" i "ne vidimo". Sastavljeno pisanje riječi znači da se riječi pišu bez bjeline između, kao što su "nejasan", "neparan", "nepismenost" i "neuroznanost".

Polusloženice su riječi koje se pišu sa spojnicom, kao što su "tabu-tema" i "top-model".No, kad je riječ o spojenici "s nikim" ili "ni s kim", pravilno se piše "ni s kim". To je zbog toga što se radi o sponi riječi koja se sastoji od prijedloga "s" i neodređene zamjenice "nitko". U takvim sponama, predmetak "ni" ne odvaja se i dolazi prije prijedloga "s".

Stoga, pravilno pišemo "ni s kim".Primjeri rečenica u kojima se koristi "ni s kim" su: "Ne želim ni s kim ići na ples", "Više ne želim ni s kim razgovarati, užasno me boli glava", "Ni s kim se ne želim vjenčati, dosta mi je muškaraca", "Ni s kim ne želim ići u kino" i "Ne želim se ni s kim vidjeti". Također, možemo koristiti i izjave poput "S kim želim biti? Ni s kim" ili "Za koga se želim udati? Ni za koga". U konačnici, možemo reći da je u hrvatskom standardnom jeziku pravilno pisati "ni s kim".