Savijest ili savjest?

Savijest ili savjest?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge riječi kod kojih se dvoji kako ih pravilno napisati, a jedan od primjera je i riječ savijest/savjest. Mnogi govornici se pitaju je li pravilno pisati s glasovnom skupinom /ije/ ili /je/. Upravo zbog toga, u ovom tekstu ćemo objasniti kako se pravilno piše i koristi riječ savjest/savijest.Prema pravopisu hrvatskog standardnog jezika, imenica ženskog roda savjest se piše s glasovnom skupinom /je/.

Ova riječ označava osjećaj moralne odgovornosti pojedinca koji proizlazi iz njegove sposobnosti da ocjenjuje svoje postupke kao dobre ili loše. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom, a pravilno se pišu oblici savjest, savjesti, savješću.Iako mnogi govornici imaju poteškoća kod napisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/, u pravilu se piše /ije/ kad je izgovor sloga dug, kao kod primjera: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. S druge strane, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/ kao kod primjera: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Međutim, kao i kod mnogih pravila, postoje iznimke.

Tako je npr. riječ rječnik iznimka jer se većina stanovnika izgovara dugo, a pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Također, postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/.

Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Tako je kod primjera: slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Ipak, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda savjest, savjesti, savješću. Primjeri upotrebe ove riječi su: Nakon takve odluke pozvao se na priziv savjesti, moja savjest je čista, izjavio je pred sudom, nije mogao oprati svoju savjest, iako se vanjština doimala ispravnom, imaju li ti političari uopće savjest, kad takve odluke donose, moja savjest me neprestano podsjećala na greške iz prošlosti.Dakle, kako bi se izbjegle pogreške u pisanju riječi savjest/savijest, važno je pravilno poznavati pravila pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/, kao i pravilno korištenje ove riječi u rečenicama.