Šeširdžija ili šeširđija?

Šeširdžija ili šeširđija?

Ova dvojba u pisanju glasova /đ/ i /dž/ veoma je česta u hrvatskom jeziku. Ovaj put, riječ je o imenici koja označava osobu koja nosi šešir, a često se koristi i u pogrdnom smislu. Imenica dolazi od riječi šešir i sufiksa turskog podrijetla -džija.

Kako bismo razumjeli koja je točna varijanta, moramo se osvrnuti na samu prirodu riječi te njezino podrijetlo.Šeširdžija se koristi kako u hrvatskom standardnom jeziku, tako i u drugim varijantama hrvatskog jezika. Riječ je nastala spajanjem riječi šešir i sufiksa -džija, što znači da označava osobu koja proizvodi i prodaje šešire. Ovo je vrlo česta profesija u Turskoj, a riječ se proširila i na druge zemlje, uključujući Hrvatsku. U hrvatskom jeziku, riječ se koristi za označavanje osobe koja nosi šešir, a može se koristiti i u pogrdnom smislu za označavanje osobe koja se pretvara da je nešto što nije.S druge strane, riječ šeširđija ne postoji u hrvatskom jeziku.

Iako bi se možda moglo zaključiti da se radi o varijanti riječi šeširdžija, to nije točno. Dž zvuk označava drugačiji glas od đ, a u hrvatskom jeziku se ne koristi u istom kontekstu kao u turskom jeziku. Stoga, pravilna varijanta riječi je šeširdžija.U današnje vrijeme, nošenje šešira nije toliko česta pojava kao što je bila u prošlosti.

Međutim, riječ šeširdžija se i dalje koristi u različitim kontekstima, od modnih časopisa do razgovora među prijateljima. Iako se može koristiti u pogrdnom smislu, važno je zapamtiti da se radi o profesiji koja ima svoje značenje i povijest. Stoga je važno da se riječ koristi s poštovanjem prema ljudima koji obavljaju ovu profesiju.U zaključku, pravilna varijanta riječi je šeširdžija, a ne šeširđija. Kao što smo spomenuli, ova dvojba u pisanju glasova /đ/ i /dž/ je česta u hrvatskom jeziku, ali važno je da se pravilno razumije priroda riječi te njezino podrijetlo kako bismo mogli koristiti točnu varijantu. Bez obzira na to koristimo li riječ šeširdžija u svakodnevnom govoru ili ne, važno je da se sjetimo da označava profesiju koja ima svoje mjesto u svijetu mode i obrta.