Sićušan ili sičušan?

Sićušan ili sičušan?

Sićušan ili sičušan – ovo je pitanje koje često muči ljude koji govore hrvatski jezik. Ove dvije varijante izgovora zvuče gotovo identično, ali postoji suptilna razlika u njihovoj pisanoj formi.

Naime, riječ je o pridjevu koji označava nešto vrlo maleno, sitno ili neznatno. No, kako bismo pravilno napisali ovu riječ, potrebno je znati nekoliko osnovnih pravila hrvatskog pravopisa.Prvo i najvažnije pravilo jest da se u hrvatskom jeziku piše onako kako se izgovara. Dakle, ako govorimo sićušan, tada bi i pravilno trebalo napisati sićušan.

Ova riječ dolazi od praslavenske riječi sitьnъ, što znači sitan ili malen. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom, što znači da se naglasak nalazi na drugom slogu, a prvi slog je kraći.

Kada se piše, naglasak se označava znakom ` kao što je prikazano u primjerima: sićušan, sićušna, sićušnu, sićušni, sićušnim.Drugo pravilo koje treba uzeti u obzir jest da se u hrvatskom jeziku koristi glas č (čitati) kada se želi označiti slovo č kao u riječima četiri, čaj, čizma, dok se glas ć (ćirilica) koristi kada se želi označiti slovo ć kao u riječima maćeha, braća, sreća. U slučaju riječi sićušan, pravilno je koristiti glas č, jer se u izgovoru koristi upravo ovaj glas.Kako bi se izbjegle dvojbe i nejasnoće, uvijek je dobro provjeriti pravopisna pravila i upotrebu glasova č i ć. Uz malo vježbe i pažnje, ova pravila mogu postati rutina i olakšati nam pisanje i govorenje hrvatskog jezika. Bez obzira na to koristite li riječ sićušan ili sičušan, bitno je da pravilno izražavate svoje misli i ideje, jer je to ipak najvažnije u komunikaciji.