Sijed ili sjed?

Sijed ili sjed?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ predstavlja dvojbu mnogim govornicima hrvatskog jezika. Dok neki lako razlikuju kada se piše koja glasovna skupina, drugima to predstavlja izazov. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, kao kod riječi bijel, miješati, mlijeko, rijeka, svijet, prijevoz i dr.

Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao kod riječi čovjek, djed, savjet, sjena, vjera i dr.Postoje ipak i iznimke, kao npr. riječ rječnik koja se izgovara dugim slogom, ali pravilno se piše s glasovnom skupinom /je/. Kod nekih riječi govori se i dugim i kratkim slogom, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/.

Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/ iz tradicijskih razloga. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi.Pridjev sijed, sijeda, sijedu, sijedom, sijedih… označava srebrnobijelu boju kose i pisati se pravilno s dugim slogom /ije/. Sijedi, pogrbljeni starac sjedio je na malenom stolcu ispred kuće, a kosa mu je već bila sijeda.

Ponekad ljudi žele obojati svoju sijedu kosu kako bi postali ponovno crnka ili plavuša, dok su sijedi vlasi bile posvuda na trosjedu i naslonjaču. Sijedi starac čuvao je parking sjedeći u hladu borova.U zaključku, pravilno je pisati pridjev sijed, sijeda, sijedu, sijedom, sijedih… s dugim slogom /ije/. Važno je obratiti pažnju na izgovor riječi kako bi se pravilno napisale.