Sličica ili slićica?

Sličica ili slićica?

U hrvatskom jeziku često se javljaju dvojbe u pisanju glasova /č/ i /ć/, kao što je slučaj s riječima kuća, vruće i priča. Ova dvojba se pojavljuje i u slučaju riječi sličica ili slićica.

U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše sličica, što je umanjenica ili deminutiv imenice ženskog roda slika. U tvorbi umanjenice, dodaje se nastavak -ica, a zatim se događa glasovna promjena palatalizacija gdje glas k prelazi u glas č. Ova riječ se piše sličica, sličice, sličici, sličicom, sličicama i sličicu.

Neke osobe imaju poteškoće u razlikovanju glasova č i ć, što može uzrokovati pogrešno pisanje riječi. Ovo posebno može biti problematično u regijama gdje lokalni govor ne naglašava razlike između ova dva glasa.

Primjeri korištenja riječi sličica u rečenici su: "Nakon petogodišnje veze ostala mi je samo mala sličica u novčaniku da me podsjeća na sretnije dane", "Kad je vidio sličice na podu odmah mu je sve to postalo sumnjivo", "Koju ti to sličicu uvijek nosiš sa sobom, da nije neki svetac ili svetica?", "Imaš li neke duple sličice da se možemo mijenjati?" i "Naša sličica stajala je kao središnji dio prostorije".Ukratko, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše sličica, što je umanjenica imenice ženskog roda slika. U tvorbi umanjenice, dodaje se nastavak -ica, a zatim se događa glasovna promjena palatalizacija gdje glas k prelazi u glas č. Ova riječ se piše sličica, sličice, sličici, sličicom, sličicama i sličicu.