Slijepac ili sljepac?

Slijepac ili sljepac?

Riječ slijepac ili sljepac može biti predmet dvojbe u pravopisu u hrvatskom jeziku. Govornici se često pitaju koja je ispravna varijanta. U pravilu se pravopisna pravila koriste za određivanje ispravnog pisanja, ali postoje i iznimke.Jedna od dilema u pravopisu u hrvatskom jeziku je pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/.

Ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, a ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/. Međutim, postoje i iznimke. Kod nekih riječi se govori i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/.

Primjeri su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Kod riječi slijepac ili sljepac, pravilno se piše slijepac. Imenica muškog roda naglašena je dugouzlaznim naglaskom (izgovara se dugo) te se stoga pravilno piše slijepac, slijepca, slijepcu, slijepcom, slijepcima, slijepci.

Pridjev se također piše slijep, slijepa, slijepo, slijepih, slijepima.Razlika u pisanju glasovne skupine /ije/ ili /je/ može imati i značenjsku razliku. Primjer su riječi slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Iako postoje iznimke u pravopisu, važno je pridržavati se pravopisnih pravila u hrvatskom jeziku kako bi se osigurala jasnoća i razumljivost teksta. U zaključku, ispravno se piše slijepac, dok je sljepac pogrešno.