Smjer ili smijer?

Smjer ili smijer?

U hrvatskom jeziku, pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ predstavlja problem mnogim govornicima. Dok neki tvrde da im pisanje ovih dvojnih primjera ide lako, nekima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, kao što je slučaj kod riječi poput bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i drugih.

Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao kod riječi poput čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i drugih.Unatoč tome, postoje određene iznimke. Na primjer, riječ "rječnik" većina stanovnika izgovara dugim slogom, ali pravilno se piše s glasovnom skupinom /je/. Kod nekih riječi se izgovara i dugim i kratkim slogom, ali se ipak piše s glasovnom skupinom /je/, kao kod riječi bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.

Također, postoje i iznimni primjeri, poput blagdana Tijelova, koju se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/.Razlika u slogu /ije/ ili /je/ može čak značiti i razliku u značenju riječi. Na primjer, kod riječi slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Jedna od riječi koja je često predmet rasprave je imenica "smjer". Imenica označava pravac kretanja ili pravac razvoja nečega, naglašena je dugosilaznim naglaskom i pravilno se piše: smjer.

Pravilno je također: smjera, smjeru, smjerom, smjerovi, smjerovima. Primjeri pravilne uporabe su, na primjer, "Ideš u krivom smjeru" umjesto "Ideš u krivom smijeru", "Što smjeraš?" umjesto "Što smijeraš?" ili "Koji smjer trebam odabrati?" umjesto "Koji smijer trebam odabrati?".U zaključku, u hrvatskom jeziku pravilno se piše imenica "smjer". Potrebno je paziti na pravilno pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/, a u slučaju dvojbenih primjera, uvijek se možemo konzultirati s pravopisnim rječnikom ili stručnjakom za jezik.