Smješko ili smiješko?

Smješko ili smiješko?

Ovo je pitanje koje mnoge osobe postavljaju kada žele napisati ovu riječ. U hrvatskom jeziku postoje određena pravila za pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/.

U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/. Međutim, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/. Ova pravila vrijede za većinu riječi, ali postoje iznimke.Kod riječi poput bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i druge, pravilno se piše /ije/.

S druge strane, kod riječi poput čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i druge, piše se glasovna skupina /je/. Međutim, postoje i riječi koje se izgovaraju i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/, kao što su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Smješko je muški rod imenice koja dolazi od druge imenice, smijeh, a naglašena je kratkosilaznim naglaskom.

Pravilno ju je pisati: smješko, smješka, smješku, smješkom. Ova riječ opisuje osobu ili stvar koja izaziva osmijeh ili smijeh. Može se koristiti za opisivanje djece, životinja ili ljudi.Primjeri u kojima se koristi riječ smješko su: "Koja slatka beba, pravi mali smješko, reče ushićena baka.", "Kad je ugledala vrećicu smokija pretvorila se u pravog smješka.", "Njezinog bivšeg muža svi su zvali smješko, unosio je pozitivnu energiju u svaku situaciju.", "Koji divni smješko, zaista vam je predivna beba."U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše muški rod imenice smješko, smješka, smješku, smješkom. Iako postoje određena pravila za pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/, postoje iznimke, pa je potrebno paziti prilikom pisanja riječi poput smješko.