Smještati ili smiještati?

Smještati ili smiještati?

U hrvatskom jeziku postoji velik broj glasovnih skupina koje su predmet dvojbi kod mnogih govornika. Primjer za to su glasovne skupine /ije/ i /je/.

Neki govornici imaju problema s pravilnim pisanjem ovih skupina, dok drugi smatraju da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide 'od ruke'. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše ako je izgovor sloga kratak. Postoje, naravno, i iznimke od ovog pravila.Za primjer, riječ 'rječnik' koju većina govornika izgovara dugo, pravilno se piše s /je/: rječnik.

Također, postoje riječi kod kojih se govori i dugo i kratko, ali se pisanje temelji na glasovnoj skupini /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni. Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/ iz tradicijskih razloga.Razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak može značiti i razliku u značenju riječi, kao kod primjera 'slijedeći' (glagolski prilog, glagol slijediti) i 'sljedeći' (pridjev u značenju koji je na redu).Jedna od riječi koja je predmet ovog teksta je 'smještati'.

Ovaj nesvršeni glagol ima svršeni par 'smjestiti'. Naglašen je dugouzlaznim naglaskom i pravilno se piše s /je/. Pravilno je također 'smještam', 'smještaš', 'smještaju', 'smještali', 'smještale', 'smještat ću', 'smještajući' i tako dalje.Primjeri upotrebe riječi 'smještati' u rečenicama su: 'Stalno nas smještaju na dno tablice, ali mi moramo pokazati da možemo bolje.', 'Smještajući nama, sami su upali u svoju klopku.', 'Kome to smještaju podvalu ti drznici?', 'Upravo smještamo jednu obitelj u novi apartman u centru grada.' i 'Smještali smo neke stvari u novi stan, ali za danas što smo smjestili, smjestili smo, završit ćemo sutra.'.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše nesvršeni glagol 'smještati', dok se svršeni glagol 'smjestiti' piše s glasovnom skupinom /je/. Važno je poznavati pravila pisanja glasovnih skupina kako bi se pravilno pisale riječi i izbjeglo eventualno nesporazume u značenju riječi.