Smračivati ili smraćivati?

Smračivati ili smraćivati?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge dvojbe u pisanju riječi koje imaju sličan izgovor, ali su napisane različito. Jedna od takvih riječi je smračivati ili smraćivati. Oba oblika su glagoli i označavaju proces postajanja mračno.

Međutim, koji od ta dva oblika je ispravan?Prema hrvatskom standardnom jeziku, pravilno je pisati smračivati. Ovaj glagol se piše sa slovom "č", dok se oblik sa slovom "ć" smatra neprihvatljivim. Naglasak je na drugom slogu, a promjena glagola se vrši na uobičajen način: smračujem, smračuješ, smračuje, smračujemo, smračujete, smračuju.Iako se riječi smračivati i smraćivati razlikuju samo po jednom slovu, njihovo značenje je isto.

Oba oblika označavaju proces postajanja mračno ili tamno. Primjerice, možemo reći da se nebo smračuje pred kišu ili da je soba smračena jer nema dovoljno svjetla.U hrvatskom jeziku postoje mnogi glagoli koji se pišu sa sličnim slovima, kao što su istaći ili istaknuti, začiniti ili začinuti, izvući ili izvuknuti, te je važno biti pažljiv i koristiti pravilne oblike kako bi se izbjegle greške u pisanju.

Ukratko, pravilni oblik glagola za izražavanje procesa postajanja mračno je smračivati. Ovaj oblik se piše sa slovom "č", a naglasak je na drugom slogu. Važno je biti pažljiv i koristiti pravilne oblike kako bi se izbjegle greške u pisanju i govoru.