Sniježiti ili snježiti?

Sniježiti ili snježiti?

U hrvatskom jeziku postoji mnogo dvojbi oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/. Neki govornici tvrde da im pisanje takvih primjera ide 'od ruke', dok drugima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, kao kod riječi bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr.

Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao kod riječi čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, postoje određene iznimke. Na primjer, kod riječi rječnik koju većina stanovnika izgovara dugo, pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni. Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/.Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi.

Tako je kod primjera slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Kad je riječ o glagolu sniježiti, pravilno se piše s dugim slogom /ije/. Primjeri upotrebe glagola sniježiti u rečenicama su: Sniježilo je onog dana kad je otišao stric za Njemačku.

Nije nikad toliko puno sniježilo kao ove godine. Nisam mislila da će baš cijelu noć sniježiti. Nije voljela vrijeme ni kad je sniježilo, ni kad je sunce sijalo. Sniježilo je cijele večeri, a djeca su stajala uz prozor.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol sniježiti s dugim slogom /ije/. Potrebno je pažljivo pratiti pravila pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/ kako bi se izbjegle greške u pisanju.