Sporazumijevati se ili sporazumjevati se?

Sporazumijevati se ili sporazumjevati se?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ predstavlja izazov za mnoge govornike hrvatskog jezika. Dok neki imaju lakoću u pisanju takvih riječi, drugima predstavlja veliku poteškoću. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše ako je izgovor sloga kratak.

Postoje, međutim, iznimke, poput riječi "rječnik", koju većina stanovnika izgovara dugo, ali se pravilno piše s glasovnom skupinom /je/. Kod nekih riječi, pak, govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/.Kod nekih primjera, razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Dvojbe u pisanju između ovih glasovnih skupina su česte u hrvatskom jeziku.

Sporazumijevanje se odnosi na komunikaciju između dviju ili više osoba koje pokušavaju razumjeti jedna drugu i postići dogovor. Nesvršeni glagol "sporazumijevati se" ima svršeni par u glagolu "sporazumjeti se". Pravilno se piše sporazumijevati se, sporazumijevam se, sporazumijevali se, sporazumijevat će se, sporazumijevah se i sl.Dakle, dvojbe u pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/ su česta pojava u hrvatskom jeziku, ali u slučaju sporazumijevanja, pravilno se piše nesvršeni glagol sporazumijevati se.

Svršeni glagol sporazumjeti se, s druge strane, ima drugačiji naglasak i značenje.U svakodnevnom životu, sporazumijevanje predstavlja važan aspekt komunikacije, a pisanje ovog glagola pravilno se izvodi korištenjem glasovne skupine /ije/. Bez obzira na poteškoće u pisanju, važno je da se govornici hrvatskog jezika trude da koriste pravilno pisane riječi i time doprinesu kvalitetnijoj i jasnijoj komunikaciji.