Srijeda ili srjeda?

Srijeda ili srjeda?

Srijeda ili srjeda, to je pitanje koje muči mnoge govornike hrvatskog jezika. Većina se slaže da se pravilno piše srijeda, ali postoje i oni koji tvrde da je ispravno srjeda. Razlog za ovakvu dvojbu leži u različitom izgovoru glasovnih skupina /ije/ i /je/.U hrvatskom jeziku postoje određena pravila koja govore da se glasovna skupina /ije/ piše ako je izgovor sloga dug, a glasovna skupina /je/ ako je izgovor sloga kratak. Primjeri riječi koje se pravilno pišu s /ije/ su: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr.

Dok se primjeri riječi koje se pravilno pišu s /je/ su: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Međutim, postoje i iznimke od ovih pravila. Tako se npr. riječ rječnik pravilno piše s glasovnom skupinom /je/, iako se većina ljudi izražava s dugim slogom. Osim toga, postoje i riječi koje se izgovaraju i sa dugim i kratkim slogom, a pravilno se pišu s glasovnom skupinom /je/, kao što su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Kod nekih riječi razlika u slogu /ije/ ili /je/ može čak značiti i razliku u značenju riječi.

Primjerice, slijedeći je glagolski prilog, dok je sljedeći pridjev u značenju koji je na redu.No, kada je riječ o imenici ženskog roda kojom se označava treći dan u tjednu, pravilno se piše srijeda. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom, a u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati srijeda, srijedom, srijede, srijedi…Primjeri upotrebe ove riječi su mnogobrojni. Možete li doći ponovno u srijedu? Srijeda je najbolji dan u tjednu. Svake srijede prelistavala je kataloge s popustima u trgovinama i uspoređivala cijene.

U srijedu, četvrtak i petak radimo popodne. Koji je dan između ponedjeljka i srijede, upita ga učiteljica. Voljela je srijedu jer je za nju to bio slobodan dan.U zaključku, pravilno se piše imenica ženskog roda srijeda, srijede, srijedu, srijedi, srijedom. Iako postoje iznimke od pravila vezanih za glasovne skupine /ije/ i /je/, važno je zapamtiti da se kod imenica srijeda piše s /ije/.