Svećenik ili svečenik?

Svećenik ili svečenik?

Svećenik ili svečenik, ta dvojba u pisanju često stvara probleme drugima. U hrvatskom jeziku, ova dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ je vrlo česta, a neki od primjera pogrešnog pisanja su kuča, vruče, i prića, među ostalima. Razlika između ova dva glasa može biti teška za razlikovanje za neke govornike, dok drugi ne primjećuju ništa čudno u razlikovanju ova dva glasa.

Regije u kojima se lokalni govor razlikuje od standardnog hrvatskog jezika mogu dodatno otežati razlikovanje između ova dva glasa.Svećenik je riječ kojom se označava crkvena osoba koja vrši obrede. Ova riječ je imenica muškog roda i naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno je pisati svećenik, svećenika, svećeniku, svećenikom, svećenici, i svećenicima. Pridjev koji se odnosi na svećenika se pravilno piše kao svećenički.Primjeri u kojima se koristi riječ svećenik u hrvatskom jeziku su brojni.

Svećenik može održavati svete mise, vjenčavati parove, i krstiti novorođenčad. Neki ljudi odbijaju svećenike i časne sestre zbog prošlosti koja ih podsjeća na teško djetinjstvo. Među katoličkim svećenicima ima i onih koji se odlučuju na svećenički poziv umjesto da se ožene i imaju djecu.

Svećenici ne moraju biti samo katolički, već postoje i protestantski svećenici.U zaključku, pisanje riječi svećenik u hrvatskom jeziku može izazvati dvojbu između glasova /č/ i /ć/. Pravilno se piše svećenik, svećenika, svećeniku, svećenikom, svećenici, i svećenicima. Ova riječ se odnosi na mušku crkvenu osobu koja vrši obrede, dok se riječ svećenica koristi za žensku crkvenu osobu. Bez obzira na to ima li se problema s razlikovanjem između glasova /č/ i /ć/, riječ svećenik ima važnu ulogu u vjerskom životu mnogih ljudi.