Svjetioničar ili svjetionićar?

Svjetioničar ili svjetionićar?

Ovo je vječna dvojba koja se javlja kod mnogih ljudi kada pišu na hrvatskom jeziku. Razlog tome je činjenica da se u hrvatskom jeziku pojavljuju dva glasa koja se vrlo slično izgovaraju, ali se pišu različito - /č/ i /ć/. U ovom slučaju, riječ je o imenici muškog roda kojom se označava osoba koja radi na svjetioniku.Svjetioničar je ispravan način pisanja ove riječi u hrvatskom standardnom jeziku.

Ova riječ se sastoji od tri sloga, pri čemu je naglasak na prvom slogu, a naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. Uz ovu riječ, postoje i drugi primjeri gdje se javlja dvojba između glasova /č/ i /ć/, kao što su riječi poput ručnika, mišića ili liječnika.Svjetioničar je osoba koja radi na svjetioniku, a njegov posao je osigurati sigurnost plovidbe na moru. Svjetionici su građevine koje su dizajnirane da se vide iz daljine i u kojima se nalaze svjetlosni signali koji upozoravaju pomorce o opasnostima na moru.

Svjetioničari su odgovorni za održavanje svjetionika, a njihova uloga je iznimno važna za sigurnost pomorske plovidbe.Ovo zanimanje postoji već dugi niz godina, a svjetioničari su se pojavili još u doba kada su se brodovi kretali isključivo na jedra. Tada su svjetioničari bili zaduženi za paljenje svjetiljki koje su se nalazile na svjetioniku, a koje su pomorcima služile kao orijentir u noćnim satima. Danas se ovo zanimanje promijenilo, ali su svjetioničari i dalje neizostavni dio pomorske sigurnosti.Uz svjetioničare, postoji i niz drugih zanimanja koja su vezana za more i pomorsku plovidbu, kao što su kapetan, mornar, pomorski inženjer, nautički časnik i drugi.

Ova zanimanja su iznimno važna za gospodarstvo i razvoj država koje imaju izlaz na more.Ukratko, svjetioničar je osoba koja radi na svjetioniku i odgovorna je za sigurnost pomorske plovidbe. Iako se često javljaju dvojbe u pisanju ove riječi, pravilno se piše svjetioničar. Ovo zanimanje ima dugi niz godina tradicije, a danas se svjetioničari i dalje smatraju neizostavnim dijelom pomorske sigurnosti.