Tijeranje ili tjeranje?

Tijeranje ili tjeranje?

Kada se susretnemo s nekim riječima u hrvatskom jeziku, nije rijetkost da se zapitamo kako ih pravilno napisati. Tako je i s riječima tijeranje i tjeranje. Ovo su dva oblika iste riječi koja predstavljaju glagolsku imenicu koja dolazi od glagola tjerati i praslavenske riječi těrjati.U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati tjeranje, tjeranja, tjeranju i tako dalje.

Ovo je zato što je naglasak na prvom slogu, a samim time se koristi kratkosilazni naglasak.Riječ tjerati ima nekoliko značenja, od kojih je najčešće značenje navesti nekoga da nešto učini, tj. prisiliti nekoga na neku radnju ili postupak.

Tjeranje je glagolska imenica koja označava tu radnju prisiljavanja, tj. djelovanje koje dovodi do toga da nešto ili netko ide u određenom smjeru ili čini određenu radnju.Primjerice, može se reći: "Tjeranje ovaca u tor je zahtjevan posao." Ovaj primjer pokazuje kako se tjeranje odnosi na radnju prisiljavanja ovaca da idu u tor.

Iako se često može čuti i pročitati riječ tijeranje, ona nije pravilna u hrvatskom standardnom jeziku. Ipak, nije rijetkost da se ovaj oblik koristi u nekim dijalektima ili u govoru ljudi koji nisu upoznati s pravilnim pravopisom.U svakom slučaju, važno je zapamtiti pravilno pisanje riječi kako bi se izbjegli pravopisni nedoumice i kako bi se pravilno komuniciralo u svim situacijama.