Tjerati ili tijerati?

Tjerati ili tijerati?

U hrvatskom jeziku postoje brojne glasovne skupine koje govornicima stvaraju poteškoće pri pisanju, a jedna od njih je i /ije/ i /je/. Dok neki govornici bez problema pišu ove dvojne primjere, neki se često pitaju kako se pravilno piše. Uglavnom, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše kada je izgovor sloga kratak.

Postoje ipak iznimke, kao što je primjer riječi 'rječnik', koju većina izgovara dugo, a piše se s /je/. Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, pa se pisanje svrstava u glasovnu skupinu /je/. Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/.

Kada je riječ o nesvršenom glagolu koji je na prvom slogu naglašen kratkosilaznim naglaskom, pravilno se piše tjerati, tjerao, tjerala, tjerale, tjeram, tjeraju, tjerajte. Postoje primjeri gdje je razlika u slogu /ije/ ili /je/ bitna i može značiti razliku u značenju riječi. Na primjer, slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol tjerati, tjeram, tjeraš, tjera, tjerao, tjerala, tjerali, tjerale. Pravilno se piše i glagol potjerati, potjerao, potjerala, potjeramo, potjeraju. Glagolska imenica piše se tjeranje, a pravilno se piše i imenica potjera. Potrebno je obratiti pozornost na naglasak i izgovor slogova kako bi se pravilno napisale riječi u hrvatskom jeziku.