Tjesnac ili tijesnac?

Tjesnac ili tijesnac?

Postoji li razlika između tjesnaca i tijesnaca? Često se postavlja pitanje kako pravilno pisati ove dvije varijante riječi koje se koriste za označavanje uzakog pojasa mora između dvaju kopna. U hrvatskom jeziku, česte su dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/, pa tako i u slučaju ove riječi.Međutim, prema pravopisu hrvatskog jezika, riječ tjesnac se piše bez ijekavice, odnosno s glasovnom skupinom /je/. Ova riječ nastaje od pridjeva tijesan, što znači da se radi o izrazu koji opisuje nešto što je usko ili tesno.

Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom, a pravilno se piše: tjesnac, tjesnaca, tjesnacu, tjesnaci, tjesnacima...U svakodnevnom govoru često se koristi i varijanta tijesnac, koja se izgovara jednako kao i tjesnac, ali je nepravilna i nije prihvaćena u standardnom hrvatskom jeziku. Stoga je ispravno koristiti riječ tjesnac za označavanje uzakog pojasa mora između dvaju kopna.Tjesnaci su česti u geografiji i mogu biti vrlo važni za promet i trgovinu. Mnoge luke i gradovi su smješteni u blizini tjesnaca, a neki od najpoznatijih tjesnaca u svijetu su Gibraltarski tjesnac, Beringov tjesnac, Malacki tjesnac i Panamski tjesnac.Gibraltarski tjesnac, koji se nalazi na jugu Španjolske, povezuje Mediteran s Atlantskim oceanom. Ovaj tjesnac je vrlo važan za međunarodnu trgovinu i pomorski promet, a često se koristi i za tranzit nafte i plina.

Beringov tjesnac, s druge strane, nalazi se između Rusije i Aljaske, a povezuje Sjeverni ledoviti ocean s Tihi oceanom. Ovaj tjesnac je poznat po vrlo hladnoj klimi i teškim uvjetima za plovidbu.Malacki tjesnac se nalazi između Malezije i Indonezije, a povezuje Južno kinesko more s Andamanskim morem. Ovaj tjesnac je vrlo važan za svjetsku trgovinu, te se kroz njega svake godine prevoze milijuni tona robe.

Panamski tjesnac povezuje Atlantski ocean s Tihim oceanom, a nalazi se u središnjem dijelu Paname. Ovaj tjesnac je vrlo važan za pomorski promet, a kroz njega prolaze brodovi različitih veličina i namjena.U zaključku, pravilno se piše tjesnac, a ne tijesnac. Ova riječ označava uzak pojas mora između dvaju kopna, a često je važan za promet i trgovinu. Mnogi tjesnaci su smješteni u blizini luka i gradova, te su važni za svjetsku ekonomiju. Kako god se zvali, tjesnaci će uvijek biti fascinantni i zanimljivi za istraživanje i otkrivanje.