Učiniti ili ućiniti?

Učiniti ili ućiniti?

Pisanje je jedan od najvažnijih elemenata komunikacije bez obzira na odabranu vrstu medija. Iako se može činiti da je pisanje jednostavno i lako, često se javljaju sitne greške koje mogu utjecati na kvalitetu teksta. Jedna od takvih grešaka je dvojba između glasova /č/ i /ć/ u hrvatskom jeziku.

Često se događa da neki govornici teško razlikuju ove glasove, dok drugi to rade bez ikakvih problema. Naravno, postoje i regije gdje je razlika u izgovoru manje očita pa se to odražava i na pisanje. No, unatoč svemu tome, važno je znati pravilno napisati riječi kako bi se tekst mogao razumjeti bez ikakvih poteškoća.Posebno je važno obratiti pažnju na glagole koji u sebi sadrže glasove /č/ i /ć/.

Jedan od takvih glagola je učiniti. Ovaj glagol znači napraviti nešto, a naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati učiniti, učinim, učiniš, učini, učine, učinimo…Primjeri u kojima se može koristiti ovaj glagol su mnogobrojni.

Možemo reći: "Znaš da ne mogu učiniti to što tražiš od mene", "Učinio je sve u njegovoj moći, ali nije bilo dovoljno", "Nisi učinio ništa pogrešno i stoga se ne moraš ni brinuti", "Učinila sam nekoliko pogrešnih odluka koje su mi odvele život u krivom smjeru", "Nije učinila ništa da mi pomogne".U konačnici, važno je naglasiti da je pisanje važno i da svaki čitatelj ima pravo na razumljiv tekst. Stoga je potrebno obratiti pažnju na temeljne elemente pisanja, poput pravilnog izgovora glasova i pravilnog pisanja riječi. U slučaju dvojbe između glasova /č/ i /ć/, važno je obratiti se standardnom hrvatskom jeziku kako bi tekst bio razumljiv i bez ikakvih poteškoća u čitanju.