Ucjenjivati ili ucijenjivati?

Ucjenjivati ili ucijenjivati?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge riječi s glasovnim skupinama /ije/ i /je/, a neki govornici imaju poteškoće u pisanju ovih dvojbenih primjera. Pravilo je da se glasovna skupina /ije/ piše kod dugih slogova, a glasovna skupina /je/ kod kratkih slogova.

Međutim, postoje i iznimke kao što su riječ 'rječnik', koja se izgovara dugo, ali pravilno se piše s glasovnom skupinom /je/.Kod nekih riječi postoji razlika u izgovoru /ije/ i /je/, ali to ne utječe na pravopis, kao što su primjeri bljesak, cvjetnjak, smješko i snježni. Također, postoje iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/ iz tradicijskih razloga.

Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ može utjecati na značenje riječi, kao što su primjeri slijedeći (glagolski prilog) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).U ovom tekstu naglasak je na pravopisu glagola ucjenjivati ili ucijenjivati.

Pravilno se piše s dugim slogom /ije/ te je nesvršeni glagol ucjenjivati, a svršeni glagol ucijeniti. Primjeri upotrebe ovog glagola u rečenicama su: "Koliko dugo ga misliš ucjenjivati tim fotografijama?", "On me neprestano ucjenjivao time da će sve reći mome ocu i osramotiti me", "Mislim da ću svoju sestru ucjenjivati sramotnim događajima iz djetinjstva dok jedna od nas ne umre", "Ucjenjivala me i prijetila da će reći svima što sam napravio, a nisam napravio ništa", i "Ne želim nikoga ucjenjivati, ali izgleda da ćete me prisiliti na to".U zaključku, pravilno se piše nesvršeni glagol ucjenjivati, a svršeni glagol ucijeniti. Važno je pridržavati se pravila pravopisa kako bi se izbjegle pogreške u pisanju riječi.