Uhićenik ili uhičenik?

Uhićenik ili uhičenik?

To je pitanje koje često izaziva dvojbe u pisanju. No, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uhićenik, s kratkouzlaznim naglaskom.

Ova riječ označava muškarca koji je lišen slobode, odnosno koji se nalazi u pritvoru ili zatvoru.Uhićenici su obično osobe koje su osumnjičene za određeno kazneno djelo, a koje su privedene na ispitivanje ili pritvor. Postoji i mogućnost da se uhićenici nalaze u pritvoru zbog kršenja nekog drugog zakona ili propisa.Kada se uhićenik privede na ispitivanje, obično mu se prvo oduzimaju osobni predmeti i nakit, a zatim se provodi pregled tijela. Uhićenik se zatim ispituje o činjenicama koje se tiču kaznenog djela kojeg se sumnjiči.

U tom procesu, uhićenici imaju pravo na pravnu pomoć od strane odvjetnika.Nakon ispitivanja, uhićenik se može zadržati u pritvoru ili se može pustiti na slobodu. U slučaju kada se uhićenik zadržava u pritvoru, to može biti zbog različitih razloga, npr.

kako bi se osigurala sigurnost okoline, spriječilo bjekstvo ili utjecaj na svjedoke.Uhićenici imaju određena prava koja su regulirana zakonima i propisima. Na primjer, imaju pravo na dostojanstvo i poštovanje, pravo na medicinsku skrb, pravo na obrazovanje i dr.Uhićenici su često predmet intenzivne medijske pozornosti i javnog interesa. Zato je potrebno voditi računa o njihovom dostojanstvu i pravima kako bi se osiguralo fer suđenje i poštivanje ljudskih prava. U tom smislu, važno je pravilno koristiti i pisati riječ uhićenik, kako bi se osigurala točna i precizna komunikacija.