Ukorijeniti ili ukorjeniti?

Ukorijeniti ili ukorjeniti?

Pitanje koje se često postavlja u hrvatskom jeziku, posebice u pisanoj formi. Ova glagolska dvojba između glasovnih skupina /ije/ i /je/ može izazvati zbunjenost i kod onih koji su već dugi niz godina govornici i pisaci hrvatskog jezika. No, kako bismo razjasnili ovu nedoumicu, potrebno je proučiti gramatička pravila i pravopisne smjernice.Riječ je o glagolu koji označava pustiti korijen, odnosno ukorjeniti se.

Naglašen je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati ukorijeniti, ukorijenim, ukorijeniš, ukorijeni…No, zašto postoje ove dvije mogućnosti pisanja? Razlog leži u povijesti hrvatskog jezika. Naime, u nekim dijalektima hrvatskog jezika, glas /ije/ se izgovara kao /je/. Stoga, u tim dijalektima se može čuti i izgovor riječi ukorjeniti.

Međutim, u standardnom jeziku, pravilno je pisati ukorijeniti.U hrvatskom jeziku, ova glasovna dvojba nije rijetkost. U nekim riječima, izbor između glasovnih skupina /ije/ i /je/ ovisi o dijalektu iz kojeg potječu. No, u standardnom jeziku, postoji jasno definirano pravilo koje treba slijediti.Kako bismo se uvjerili u pravilno pisanje, možemo se poslužiti različitim pravopisnim izvorima.

Primjerice, Hrvatski pravopis donosi jasnu smjernicu za pisanje ovog glagola. Također, možemo se poslužiti i drugim pravopisnim rječnicima ili gramatikama, koji će nam dati potvrdu o pravilnom pisanju.Ukratko, pravilno pisanje glagola koji označava pustiti korijen u hrvatskom standardnom jeziku je ukorijeniti. Iako se može čuti i izgovor riječi ukorjeniti u nekim dijalektima, pravilno pisanje treba biti u skladu s pravopisnim smjernicama. Kao i u svakom jeziku, važno je slijediti pravila kako bismo osigurali jasnoću i preciznost u pisanju.