Hidro-avion, hidroavion ili hidro avion?

Hidro-avion, hidroavion ili hidro avion?

Hidroavion je specijalna vrsta aviona koji je osposobljen za slijetanje i poletanje na vodu, umjesto na klasičnom aerodromu. Ideja o hidroavionima potekla je još u 18.

stoljeću kada su se prvi put pojavile ideje o konstrukciji letjelice koja bi bila sposobna slijetati i poletati na vodi. Međutim, prvi hidroavion konstruiran je tek u 20. stoljeću, a upotrebljavan je u prvoj polovici istog stoljeća.Hidroavioni su se koristili u različite svrhe, od vojnih do komercijalnih, no danas se koriste uglavnom u turističke svrhe za razgledavanje prirodnih ljepota koje se nalaze u blizini površina vode.

Hidroavioni su također popularni i u ekspedicijama i istraživanjima, gdje mogu doći do mjesta koja su teško dostupna kopnenim putem.Kada je u pitanju pisanje riječi hidroavion, postoje različite varijante koje se koriste, ali pravilno se piše sastavljeno – hidroavion. Mnogi se pitaju da li je ispravno pisati hidro-avion ili hidro avion, no to su pogrešni oblici.

Hidro je prefiksoid, odnosno spojeni leksički morfem, a prema pravilima hrvatskog jezika, oblici s prefiksoidima pišu se sastavljeno. Stoga, ispravno je pisati hidroavion, hidroaviona, hidroavionu, hidroavionom i slično.Ukratko, hidroavion je poseban tip aviona koji je osposobljen za slijetanje i poletanje na vodu, a pravilno se piše sastavljeno - hidroavion. Ova vrsta letjelice ima brojne primjene, od vojnih do turističkih, a njegova popularnost u ekspedicijama i istraživanjima raste iz godine u godinu. Bez obzira na to kako se piše, hidroavion je zanimljiva i privlačna letjelica koju mnogi ljudi žele iskusiti i doživjeti.