Iscuriti ili izcuriti?

Iscuriti ili izcuriti?

Kada se radi o tekućini koja istječe cureći mlazom, koristi se glagol iscuriti. Ovaj glagol nastao je od prijedloga iz i glagola curiti, a zajedno se pojavljuju zvučni glas z i bezvučno c. Prvi glas se zatim obezvučio i prešao u s, što je poznato kao jednačenje suglasnika po zvučnosti.

Ovo jednačenje se ne primjenjuje u nekim stranim riječima i drugim iznimkama.S obzirom na to da se događa promjena suglasnika, mnogi se pitaju kako se ispravno piše ovaj glagol. Pravilno je koristiti iscuriti, iscurio, iscurila, iscurilo, iscurili, iscurim, iscuriš, iscuri… Glagol iscuriti se vrlo često koristi u svakodnevnom govoru.

Primjerice, kada se otvori boca, a voda istječe iz nje, može se reći da je voda iscurila.Glavna razlika između iscuriti i izcuriti leži u jednačenju suglasnika po zvučnosti. Izcuriti nije pravilno napisano jer se ovom riječju ne provodi jednačenje suglasnika po zvučnosti, što znači da se zvučni glas z ne mijenja u s.

U zaključku, iscuriti je pravilno napisano kada želimo opisati tekućinu koja istječe cureći mlazom. Ovaj glagol se često koristi u svakodnevnom govoru i tvori se od prijedloga iz i glagola curiti. Važno je zapamtiti da se u ovom glagolu provodi jednačenje suglasnika po zvučnosti, što znači da se zvučni glas z mijenja u s.