Izšarati, isšarati ili išarati?

Izšarati, isšarati ili išarati?

Ovo je pitanje koje može zbuniti mnoge govornike hrvatskog jezika. Naime, riječ je o primjeru jednačenja suglasnika po zvučnosti, što znači da se jedan suglasnik mijenja u svoj zvučni ili bezvučni parnjak ovisno o suglasniku koji se nalazi pokraj njega.

U ovom slučaju, glas z nalazi se ispred glasa š u glagolu šarati, pa se mijenja u svoj bezvučni parnjak s, što rezultira oblikom isšarati. Međutim, daljnjom primjenom pravila o jednačenju suglasnika po mjestu tvorbe, glas s mijenja se u glas š zbog suglasničkog susreta sa š u glagolu, što rezultira glagolom iššarati. Konačni oblik glagola dobiva se gubljenjem suglasnika, pa pravilno pišemo išarati.Primjeri uporabe glagola išarati su brojni.

Moguće ga je koristiti u različitim kontekstima, poput opisa akcije kojom se nešto označava bojom ili markerom. Primjerice, učenici koji su išarali zid morali su ostati nakon škole i sve obrisati.

Također, moguće ga je upotrijebiti i za opisivanje nečega što je prekriveno različitim crtežima ili natpisima, poput primjera: zadnja klupa bila je išarana kojekakvim crtežima i natpisima. Također, išarati se može koristiti u kontekstu opisa nečega što je prekriveno uvredljivim porukama ili znakovima, primjerice: išarali su sve klupe u parku uvredljivim porukama i sve je izgledalo otužno. Osim toga, glagol išarati može se koristiti i u kontekstu opisa akcije kojom se željelo naglasiti nezadovoljstvo ili bijes, poput primjera: htjela sam išarati cijeli udžbenik iz povijesti jer mi je išao na živce.Ukratko, pravilno se piše išarati, a riječ je o primjeru glagola koji je prošao tri glasovne promjene: jednačenje suglasnika po zvučnosti, jednačenje suglasnika po mjestu tvorbe i gubljenje suglasnika. Glagol išarati moguće je upotrijebiti u različitim kontekstima, poput opisa akcije kojom se nešto označava bojom ili markerom, opisa nečega što je prekriveno različitim crtežima ili natpisima te opisa nečega što je prekriveno uvredljivim porukama ili znakovima ili akcije kojom se željelo naglasiti nezadovoljstvo ili bijes.