Izvješće ili izviješće?

Izvješće ili izviješće?

U hrvatskom jeziku postoji dvojba o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše kada je izgovor sloga kratak. Iako ta pravila vrijede kod većine riječi, postoje iznimke poput riječi rječnik, koja se pravilno piše s /je/.

Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/. Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/.Imenica izvješće pravilno se piše s glasovnom skupinom /je/, dok ostale riječi s istim korijenom pišu se s /ije/.

Npr. vijest, obavijestiti, izvijestiti. Sinonimna imenica izvještaj piše se također s /je/.

Primjeri korištenja riječi izvješće su: želim vidjeti izvješće na mom stolu, svi su govorili o posljednjem izvješću koje nije bilo pozitivno, morala je napisati izvješće do sutra, a to je značilo da će raditi do kasno u noć, ovo izvješće je izvuklo i posljednji atom snage iz mene, nije imala pojma o kojem se izvješću priča, ali se pravila da sve razumije.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica srednjeg roda izvješće, izvješća, izvješću... kod koje se glasovna skupina piše kao /je/.