Jaju ili jajetu?

Jaju ili jajetu?

Jaje je jedna od najčešće korištenih namirnica u svijetu. Kao sastojak raznih jela, od slatkih do slanih, jaje je nezaobilazno. No, uz to što je važno u prehrani, jaje ima i jezični značaj.

Naime, postavlja se pitanje kako se pravilno piše dativ i lokativ imenice srednjeg roda jaje – jaju ili jajetu.Imenica jaje ima praslavensko podrijetlo i vrlo je česta u sintagmama i frazama, poput hodati kao po jajima, kukavičje jaje, Trumanova jaja i dr. Kada je riječ o deklinaciji, pravilno je: jaje, jajeta, jajetu, jaje, jajetu, jajetom, jaja, jajima. Dakle, pravilno je jajeta, jajetu, jajetom.Međutim, u praksi se pojavljuju oblici jaju i jajeta, s time da je oblik jajeta dosta češći u uporabi.

Nije pogrešno koristiti ni jedan ni drugi oblik, no pravilno je jajeta, jajetu, jajetom.Primjeri koji ilustriraju uporabu riječi jaje su brojni. Moguće je napraviti kolač od samo jednog jajeta, ili se dogodi da u jajetu bude neka čudna smeđa točka koju je bolje baciti. Ako nedostaje jaja, ne može se napraviti željeni kolač.

Ponekad se dogodi da u jajetu ima više od jednog žumanjka ili bjelanjka, iako to nije uobičajeno.Važno je naglasiti da obje varijante, i ona kraća (jaju) i ona s proširenom osnovom (jajetu), su u uporabi i jednako su prihvatljive u hrvatskom standardnom jeziku. Stoga, nije toliko bitno koju varijantu odaberemo, jer će se oba oblika razumjeti. Važnije je da se izrazimo jasno i precizno kako bi nas drugi ljudi mogli razumjeti.