Naslijediti ili nasljediti?

Naslijediti ili nasljediti?

U hrvatskom jeziku postoji dosta dvojbi oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/. Većina govornika zna pravilo da se dugi slog piše s /ije/ dok se kratak piše s /je/, ali postoje i iznimke. Primjerice, riječ "rječnik" se izgovara dugo, ali se pravilno piše sa skupinom /je/.

S druge strane, riječi poput "bljesak", "cvjetnjak", "smješko" i "snježni" se izgovaraju i dugim i kratkim slogom, ali se pišu s glasovnom skupinom /je/.Kod nekih riječi razlika u slogu /ije/ ili /je/ može čak značiti razliku u značenju riječi. Primjerice, "slijedeći" je glagolski prilog, dok je "sljedeći" pridjev u značenju koji je na redu.

Kada je riječ o glagolu "naslijediti", pravilno se piše s dugim slogom /ije/. Ovaj glagol označava dobivanje nečega od pretka, srodnika ili dobivanje nečega nakon nekoga. Primjeri upotrebe ovog glagola u rečenicama su: "Naslijedio je ogromnu kuću na Braču", "Želio je i nadao se naslijediti bogatu imovinu" ili "Hoćeš li išta naslijediti od pokojnog djeda?".

Uz glagol "naslijediti", postoje i druge povezane riječi koje se pišu s istom glasovnom skupinom /ije/, poput glagolske imenice "nasljeđivanje" ili imenica "nasljednik" i "nasljednica".Ukratko, pravilno se piše glagol "naslijediti" s dugim slogom /ije/, a iznimke postoje kod nekih riječi koje se izgovaraju i dugim i kratkim slogom. Važno je poznavati pravila pisanja glasovnih skupina kako bi se izbjegle pogreške u pisanju riječi.