Neocijenjen ili ne ocijenjen?

Neocijenjen ili ne ocijenjen?

Kada je riječ o pravilima pisanja u hrvatskom jeziku, mnogi se govornici često suočavaju s problemima u razumijevanju pravila sastavljenog i rastavljenog pisanja. Ova greška se najčešće događa kada se riječi izgovaraju sastavljeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno.

Ovo se najčešće događa kod riječi koje su sastavljene od više sastavnica.Jedan od primjera ovakvih riječi je pridjev "neocijenjen". Mnogi se govornici pitaju kako se pravilno piše ova riječ - sastavljeno ili rastavljeno. Pravilo je jasno - u hrvatskom standardnom jeziku, pridjevi tvoreni s niječnom česticom "ne-" uvijek se pišu sastavljeno.

Stoga je ispravno pisati "neocijenjen", "neocijenjena", "neocijenjeno", "neocijenjenih", "neocijenjenog" i slično. Također, imenica koja se odnosi na ovaj pridjev piše se sastavljeno - "neocijenjenost".Primjeri primjene ovog pravila su različiti. Na primjer, možemo reći da će nekoliko učenika ostati neocijenjeno, ili da su nas neocijenjeni testovi gledali sa stola.

Odluka da će neki ispiti biti neocijenjeni također je primjer primjene ovog pravila. Učenici koji su neocijenjeni očekuju ispitivanje sljedeći tjedan, dok je neki učenik ostao neocijenjen nakon dva kruga ispitivanja zbog čestih nedolazaka na nastavu.Ukratko, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše pridjev "neocijenjen", a to se odnosi na sve oblike ovog pridjeva. Također, imenica koja se odnosi na ovaj pridjev piše se sastavljeno. Važno je zapamtiti ovo pravilo kako bi se izbjegle greške u pisanju i kako bi se pravilno koristili hrvatski jezik.