Neoženjen ili ne oženjen?

Neoženjen ili ne oženjen?

Kad je riječ o pravilima pisanja u hrvatskom jeziku, mnogi se govornici često susreću s problemima i greškama u pisanju. Jedan od čestih problema je razlika između sastavljenog i rastavljenog pisanja riječi. Mnoge riječi izgovaramo sastavljeno, ali pravilno ih je odvojeno pisati, dok su neke riječi pravilno sastavljene, ali se govornici često odlučuju za rastavljeno pisanje.Kada je riječ o glagolima, najčešća greška u pisanju je niječnica ne koja se ne sastavlja s glagolom koji slijedi.

Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kada je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno. Primjeri takvih riječi su nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.Kod pridjeva tvorenih s niječnom česticom ne-, pravilo je da se uvijek pišu sastavljeno. Tako je pravilno pisati neoženjen, neoženjena, neoženjenoga, neoženjenomu, neoženjenih i slično.

Također, imenica neženja se također piše sastavljeno.Neoženjeni muškarci su oni koji nisu sklopili brak. Ova riječ se često koristi u medijima kada se govori o poznatim osobama koje su još uvijek slobodne. Primjerice, George Clooney je bio najpopularniji neženja, a mnogi su se pitali kako tako zgodan muškarac može biti neoženjen.

U nekim situacijama, neoženjenost može biti prednost, dok u drugima može biti izvor frustracije. Neoženjeni muškarci često traže slobodne djevojke za ples ili druženje, a neki se odlučuju ostati s roditeljima sve dok ne pronađu pravu osobu za sebe.U zaključku, pravilno se piše spojeno odnosno sastavljeno pridjev neoženjen, neoženjena, neoženjeni, neoženjeno, neoženjenog i slično. Pridjevi tvoreni s niječnom česticom ne uvijek se pišu sastavljeno, a isto vrijedi i za imenicu neženja. Važno je poznavati pravila pisanja kako bi se izbjegle greške i kako bi se pisalo ispravno i razumljivo.